13 Οκτωβρίου 2011

Καπνίστε Marlboro. Με εκτίμηση, ο γιατρός σας.

Flashback σε μια εποχή που σήμερα δείχνει απίστευτα μακρινή και η ανθρωπότητα θεωρούσε ότι υπάρχουν τσιγάρα που κάνουν καλό στον οργανισμό.
Μπορεί σήμερα, οι διαφημίσεις τσιγάρων να απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, υπήρξαν στον πυρήνα της διαφημιστικής παραγωγικότητας. Η προπαγάνδα μάλιστα, που τα συνόδευε, έκανε την προπαγάνδα των Ναζί να δείχνει απλό παιχνίδι πειθούς για αρχάριους. Παρότι, τις γραμμές αυτές σας γράφει ένας καπνιστής, που ελάχιστες φορές του περνάει από το μυαλό να το κόψει, σαν άνθρωποι του 21ου αιώνα γνωρίζουμε πως οι διαφημίσεις τσιγάρων είναι ίσως ό,τι πιο καταστροφικό έχει παράγει ο δυτικός κόσμος.

Δεν θα αναλωθώ στην περιγραφή των αρνητικών του τσιγάρου και πώς αυτό μπορεί να σκοτώσει. Αυτά είναι για τους γιατρούς. Μόνο που αυτοί, σε μεγάλο αριθμό καπνίζουν και δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη."Αφού τα λες και δεν τα πιστεύεις ο ίδιος, γιατί να τα πιστέψω εγώ." Σωστά;  Ε λοιπόν, αυτό το σκεπτικό εκμεταλλεύτηκαν οι μεγάλες βιομηχανίες καπνού, τον προηγούμενο αιώνα. Εκτός από τη σέξυ απεικόνιση του τσιγάρου και το κοινωνικό στάτους που προέβαλλε ο Marlboro Man, οι καπνοβιομηχανίες θεώρησαν ότι αν βάλουν στις διαφημίσεις τους έναν γιατρό να καπνίζει, ή αν αποδείξουν μέσω έρευνας ότι οι πιο πολλοί γιατροί έκαναν τη χ ή ψ μάρκα, θα επανακτήσουν τα χαμένα κέρδη τους. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που αρχίζε να αποδεικνύεται η επικινδυνότητα του καπνίσματος.

Σήμερα, φυσικά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στα media εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες έχουν απαγορευτεί οι διαφημίσεις τσιγάρων, ενώ στις πιο πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σε κλειστούς χώρους.Παρόλα αυτά, για τη γενιά που πίστεψε την προπαγάνδα, βγήκε κανείς ποτέ να ζητήσει συγγνώμη; Οι γιατροί που συνέστηναν Camel; Οι διαφημιστές; Οι βιομηχανίες; Απολογήθηκαν, που αυτό που διαφήμιζαν ως υγιεινό, προκάλεσε τόσους καρκίνους; Τα κράτη που επέτρεπε τέτοιου είδους διαφημίσεις; Δικάστηκε κανείς, ή καλύφθηκε το θέμα με την πρόφαση της αμάθειας της εποχής;

Οι ερωτήσεις είναι προφανώς ρητορικές.