10 Δεκεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή ύφεση: Τι θα γίνει με τις συναυλίες;

Έπεσε τυχαία χθες στην αντίληψή μου, ένα άρθρο γνωστής βρετανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο μεγάλα συγκροτήματα, όπως οι Metallica και οι Red Hot Chili Peppers επισπεύδουν τις ευρωπαϊκές περιοδείες τους, αφού φοβούνται την περαιτέρω κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και των ευρωπαϊκών οικονομικών γενικότερα. Γενικά, στην όλη υπόθεση υπάρχει αρκετό "ζουμί"...




Το ευρώ, στο κλείσιμο της πρώτης δεκαετίας "ζωής"  του, έχει υποστεί μεγάλη πτώση δημοτικότητας και συνεπώς δυναμικής. Η κρίση χρέους, που χτύπησε την τελευταία διετία τις χώρες της Ευρωζώνης,  έχει καταστήσει την Ευρώπη λιγότερο αξιόπιστη στα θέματα αγοράς. Οι εικασίες, λοιπόν, λένε ότι το 2013, οι αμερικανικές εισαγωγές στην Ευρώπη θα περιοριστούν, λόγω έλλειψης πόρων. Και το θέμα είναι πως η αναφορά δεν γίνεται αποκλειστικά για χώρες όπως η Ελλάδα, ή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και για τους μεγάλους οικονομικούς πόλους στην Ευρώπη, όπως την Γαλλία, την Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προφανώς και η μουσική βιομηχανία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την μεταβαλλόμενη σχέση ευρώ και δολλαρίου, όπου το δεύτερο δείχνει πως θα αρχίσει να παίρνει το πάνω χέρι. Tα αμερικανικά acts, οπότε, βλέπουν μεγαλύτερες προοπτικές για έσοδα στις αμερικανικές τουρνέ παρά στις ευρωπαϊκές. Όσο πέφτει το ευρώ, που κακά τα ψέματα προς τα εκεί βαδίζει, τόσο λιγότερες περιοδείες θα βλέπουμε από αμερικανούς καλλιτέχνες στη γηραιά ήπειρο.

Δεδομένου, όμως ότι την περίοδο αυτή πολλοί καλλιτέχνες από την Μ. Βρετανία, κυρίως, έχουν διασχίσει τον Ατλαντικό και κάνουν μεγάλη καριέρα στις ΗΠΑ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα διαχειριστούν μια πιθανή ευρωπαϊκή κατάρρευση καλλιτέχνες όπως η Adele ή οι Coldplay. Θεωρώ αρκετά απίθανο το ενδεχόμενο να "μετατοπίσουν" τη βάση τους στην Αμερική, αν και δεν αποκλείεται να δούμε τους επιτυχημένους Ευρωπαίους να πυκνώνουν τη συχνότητα των αμερικανικών τους τουρ.

Από την άλλη, θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα εκμεταλλευτούν οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να αναδομήσουν τη δική τους μουσική σκηνή. Ας μην ξεχνάμε πόσες φορές στο παρελθόν, μια ύφεση έχει οδηγήσει σε καλλιτεχνική ανάπλαση και δημιουργική αναγέννηση. Η έλλειψη πρωτοκλασσάτων ονομάτων στις ευρωπαϊκές μουσικές σκηνές, μπορεί να δώσει τη σκυτάλη σε νέα μια νέα γενιά σχημάτων και καλλιτεχνών με φρέσκιες μελωδίες και ήχους.

Η Ελλάδα, όπως είπαμε και νωρίτερα, είναι μία από τις πρώτες χώρες που επηρεάζονται. Η κρίση που την έχει χτυπήσει μπορεί ακόμα να μην έχει δημιουργήσει ιδιωτικό χρέος ικανό να αποτρέψει τους Έλληνες φανς από το να πάνε και να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους συγκρότημα. Ίσως άρα αυτές οι συναυλιακές σεζόν να αποτελούν μια από τις τελευταίες -για την ώρα- ευκαιρίες να παρακολουθήσουμε συγκροτήματα, με τους ήχους των οποίων μεγαλώσαμε, όπως οι Peppers και οι Metallica και σε μικρότερο βαθμό οι Foo Fighters και οι Bon Jovi (που είδαμε πέρυσι).

Για τέλος, ασχολίαστο θα αφήσω το γεγονός, ότι το άρθρο της Guardian συγκαταλέγει την Ελλάδα μαζί με τις Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία στην κατηγορία των -συγκριτικά μιλώντας- "ερήμων" του pop culture. Τα γεγονότα και τα στατιστικά, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους.