17 Ιανουαρίου 2012

Pirates City: Το ελληνικό πανκ έχει μέλλον!

Κουβέντιασα εφόλης της ύλης με ένα νέο ελληνικό πανκ συγκρότημα.


Οι Pirates City είναι ένα νέο ελληνικό πανκ συγκρότημα, το οποίο γνωρίσαμε μέσα από το κανάλι του στο YouTube.  Μέσα από μια διεθνή κρίση, που συνεπάγεται απίστευτη ψυχολογική πίεση για τον κόσμο, ξεπροβάλλουν μουσικά σχήματα, τα οποία είτε σκιαγραφούν την κατάσταση, είτε προσφέρουν ψήγματα διασκέδασης, ανεμελιάς, και ελπίδας. Το συγκρότημα αυτό τα συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό και το ντεμπούτο άλμπουμ τους ονομάζεται «Συγχαρητήρια στην Ανθρωπότητα» και όπως καταλαβαίνετε, o τίτλος είναι ειρωνικός!

Το όνομά τους προέρχεται κατά το ήμισι από την πειρατική «ιδεολογία» του 21ου αιώνα και τα ευφάνταστα artworks που «πάνε πακέτο» με το Pirates, ενώ το δεύτερο μισό προέρχεται από το αστικό περιβάλλον όπου ζουν και δραστηριοποιούνται ο Μάνος, ο Σπύρος, ο Λεωνίδας και ο Πάνος. Ξεκίνησαν παίζοντας και οι τέσσερις σε διαφορετικές μπάντες, που ασχολούνταν με διάφορα είδη μουσικής, όπως rock, ska, garage, alternative, indie, όμως το πανκ ροκ ήταν η κοινή τους λατρεία. Αυτή η λατρεία ήταν και ο λόγος που ξεκίνησαν να παίζουν μαζί, το απωθημένο τους, η μουσική που δεν είχαν καταφέρει μέχρι τότε να παίξουν στις προηγούμενές του μπάντες.

Όταν τους ζητήσαμε να προσδιορίσουν τη μουσική τους ως πανκ ποπ ή πανκ ροκ, μας είπαν πως έχουν στη μουσική τους στοιχεία και από τα δύο υποείδη. Στις επιρροές τους συμπεριλαμβάνονται συγκροτήματα από το ευρύτερο πεδίο του πανκ και του ροκ από Χάσμα, Panx Romana και Vodka Juniors από ελληνικά μέχρι Bad Religion, Rancid, Rage Against the Machine, Strokes και Pulp. Αυτά τα ετερόκλητα και διαφοροποιημένα στοιχεία του σύγχρονου ροκ,συνθέτουν ένα σύνολο επιρροών που αναδεικνύεται στη μουσική τους, στη θεματολογία, και τον ήχο τους.

Πολλά από τα συγκροτήματα της νέας γενιάς του ελληνικού πανκ προτιμούν τον αγγλικό στίχο, πιθανόν γιατί εκείνος τους ανοίγει την πόρτα για μια καριέρα πέρα από τα στενά ελληνικά σύνορα. Εκείνοι, όταν  τους ρωτήσαμε για ποιο λόγο έριξαν «μαύρο» στον ξένο, προτιμώντας ελληνικό στίχο, μας απάντησαν ότι τους αρέσει και ο ελληνικός και ο ξένος στίχος, τα ελλήνικα, γιατί « τους αρέσει στην χώρα την οποία βρισκόμαστε να καταλαβαίνει αυτός που ακούει τα κομάτια μας  τι μας βασανίζει και τι θέλουμε να αλλάξει μεσα μας και μέσα σε αυτη την κοινώνια του στυγνού καπιταλίσμου,των ψεμμάτων και του φθόνου. Ο αγγλικός στίχος, τους αρέσει γιατί με τέτοια κομμάτια μεγάλωσαν, ακούγοντας αυτό το είδος μουσικής.»

Η δισκογραφία αναμφισβήτητα περνάει σοβαρή κρίση, όπως και ολόκληρη η κοινωνία και πόσω μάλλον ένα είδος όπως η πανκ, με περιορισμένο κοινό έχει και περιορισμένη παραγωγή. Οι συνθήκες είναι ακατάλληλες, γεγονός που ωθεί πολλά acts να τα παρατάνε. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν απίστευτα μουσικά σχήματα με πολλές δυνατότητες. Οι Pirates City είναι ανάμεσα στις ελληνικές μπάντες με τις μεγάλες δυνατότητες και δουλεύουν ανεξάρτητοι, πέρα από τη σκέπη μιας δισκογραφικής εταιρείας.  Έχουν ήδη ενδιαφέρον υλικό για το πρώτο τους άλμπουμ και αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν το δεύτερο άλμπουμ τους, με ακόμα περισσότερη διάθεση και μεράκι, το οποίο θα έχει κυρίως ξένο στίχο. Το πρώτο τους άλμπουμ θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στο πρώτο τους Live, στο After Dark στα Εξάρχεια, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Ετοιμάζουν παράλληλα και την σελίδα τους, στην οποία θα υπάρχουν γενικές πληροφορίες για τη μπάντα, δωρεάν downloads για το υλικό τους, βίντεο και κάτι σαν blog, το οποίο θα λειτουργεί ως ημερολόγιο του συγκροτήματος και  ως εκφραστικό τους μέσο.