27 Ιανουαρίου 2012

Κριτική για το Versus The Beast από House Of Fools

Ο Σάκης Αλεξανδρόπουλος προβληματίζεται για την εμπορική φύση της μουσικής βιομηχανίας, ενώ συνθέτει μια θετική κριτική για το Versus the Beast από House of Fools. 


Εδώ και μερικές ημέρες έχω κάνει στον εαυτό μου την εξής ερώτηση: Πως γίνεται, ενώ δίνουμε ένα κάρο λεφτά για να φτιάξουμε μια αξιοπρεπή δισκοθήκη, έκαστος στο είδος του βέβαια και ενώ ενημερωνόμαστε καθημερινά και ανελλιπώς από μουσικά περιοδικά αλλά και από τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ενημέρωσης, το διαδίκτυο, να χάνουμε συνεχώς στιγμές της μουσικής ζωής του κόσμου;
 Την αφορμή για αυτήν την ερώτηση, μου την έδωσαν οι House Of Fools και ο δίσκος τους Versus The Beast, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Οι House Of Fools, δημιουργήθηκαν από τους Josh King τραγουδιστή των Necessary και τον Matt Bowers. Σαν ημερομηνία γέννησης του συγκροτήματος θεωρείται το 2004 όταν και υπέγραψαν συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Drive-Thru Records, η οποία και τους ανακάλυψε, όταν ένα φίλος του συγκροτήματος έστειλε σε αυτήν ένα demo με τα τραγούδια των King και Bowers. Σαν συγκρότημα, δεν έχουν να επιδείξουν, ως προς τον όγκο, μεγάλο έργο παρότι μετράνε είδη οκτώ χρόνια ζωής.
Πέρα από το φετινό Versus The Beast, έχουν ακόμα έναν ολοκληρωμένο δίσκο το Live And Lean(2007), ένα ομώνυμο EP House Of Fools(2006) και άλλα δύο τραγούδια. Το Blown In The Wind που συμπεριλήφθηκε στην συλλογή φόρο τιμής στον Bob Dylan, Listen To Bob Dylan: A Tribute(2005) και το Tricky Treats που κυκλοφόρησε μόνο στην προσωπική ιστοσελίδα του συγκροτήματος στο MySpace.
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται η ποιότητα του έργου τους. Εμφανώς επηρεασμένοι από μουσικές ιδιοφυίες όπως ο Bob Dylan και κυρίως οι Pink Floyd, η μουσική τους μοιάζει σαν να αποδίδουν τον προσωπικό τους φόρο τιμής προς αυτούς, με αποτέλεσμα, ακούγοντας τα τραγούδια του Versus The Beast, να νιώθω όπως όταν άκουσα για πρώτη φορά το Welcome To The Machine και το Shine You Crazy Diamond. Θεωρώ πως, αν σε κάποια παράλληλη διάσταση, όπου οι Pink Floyd και οι House Of Fools συνυπήρχαν, ναι μεν οι δεύτεροι θα ήταν διαρκώς πίσω από τους πρώτους, αλλά τραγούδια όπως τα Time, Dogfight και Need To Be Free, θα μπορούσαν να κλέψουν λίγη δόξα από τους Pink Floyd.
Τα τραγούδια του Versus The Beast, δεν μιλάνε για περασμένες αγάπες, ούτε για εφήμερους έρωτες. Είναι γεμάτα, απογοήτευση και σαρκασμό και μιλάνε για όλους αυτούς που κανένας δεν τους συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε. Αν προσθέσουμε τώρα, ότι πριν ξεκινήσουν να ηχογραφούν τον δίσκο, ήρθαν σε ρήξη με την Drive-Thru Records, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν δικαστική διαμάχη, μπορείτε να καταλάβετε για το που απευθύνεται ο δίσκος σε σύνολο. Κλείνοντας το παραλήρημα μου, μπορώ να πω με σιγουριά, πως είδη έχω βρει το νούμερο ένα για το 2012. Picks: Time, Dogfight, Need to be free, Johnny Utah. Τον δίσκο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από ΕΔΩ προς 7,99 $.